Fråga doktorn
Vanliga frågor · Snabbfakta
Här nedan får du svar på vanliga frågor, användbara tips och råd samt annat som kan vara av intresse för dig.
Klicka på de frågor du önskar svar på!
Vanliga frågor beträffande vattenkastningsproblem
Här finner du svar på vanliga frågor som berör vattenkastningsproblem.
Prostatit?
När jag var yngre hade jag vid flertal tillfällen problem med prostatit. Besvären uppkom när jag utsatt mig för kyla, som när jag t ex varit ute och sprungit i alltför för tunna kläder.
Jag blev ordentligt kall för ca 10–12 dagar sedan och upplever sedan någon vecka liknande besvär. Hittade dock information på nätet att just prostatit kanske är mer vanligt fram till 50 års ålder och jag är 62 år.
Svar
Prostatit kan även drabba äldre men kommer oftast första gången i yngre åldrar.
Du bör kolla ett urinprov samt få en läkarundersökning av prostatan. Antibiotika är fortfarande behandlingen som ges. Mer om de olika typerna av prostatit och behandling kan du läsa på sidan om vattenkastningsproblem.
Hur tömmer man sin blåsa bäst, stående eller sittande?
Detta har man faktiskt undersökt i ett antal vetenskapliga studier med att göra en urodynamisk undersökning. Vid denna mäter man trycket i urinblåsan och urinflödet.
I en sammanfattning av resultaten fann man att för friska spelade ställningen ingen roll. Män med vattenkastningsbesvär tömde blåsan bättre i sittande och den effekten var likvärdig med mediciner typ alfablockare som ofta ordineras av läkare för besvären. Ändå upplever en del män att om man står framåtlutad är det en fördel. Jag kan här tänka mig att trycket på blåsan ökar genom att bukinnehållet pressar på som en ballong töms snabbare om man trycker på den. Bäst är nog att pröva sig fram vad som passar en själv bäst och inte irritera frun med att man orenar på golvet..
Referens
de Jong Y, Pinckaers JH, ten Brinck RM, Lycklama à Nijeholt AA, Dekkers OM. Urinating standing versus sitting: position is of influence in men with prostate enlargement. A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2014
I en amerikansk studie jämfördes hyvling av prostata (TURP) med metoder att förstöra prostata med värmebehandling av mikrovågor eller dylika metoder. Vid efterundersökning efter mer än ett år fann man att de opererade oftare hade slutat med medicinering för prostatabesvär jämfört med de som genomgått andra metoder, 90% jämfört med 80%. Deras slutsats var att det var bättre att ta bort prostataförstoring med operation men resultaten med alternativa metoder var inte så dåliga heller!
Referens
Sabharwal NC, Shoskes DA, Dielubanza EJ, Ulchaker JC, Fareed K, Gill BC. Comparative Effectiveness of Transurethral Prostate Procedures at Enabling Urologic Medication Discontinuation: A Retrospective Analysis. Urology. 2019 Dec;134:192-198.
Att det kommer några droppar urin i underkläderna efter ett toalettbesök brukar man kalla för ett efterdropp. Det händer när lite urin stannar kvar i urinröret efter urinering. Efterdropp hör ofta samman med en svag urinstråle, och drabbar huvudsakligen män över 55 år, men kan även drabba kvinnor och yngre män. Ca 60% av alla män i 60-årsåldern lider av efterdropp. Möjliga orsaker kan vara en förstorad prostata eller en förträngning i urinröret.
En del män kan lindra efterdropp genom att ta god tid på sig på toaletten och på så sätt garantera att all urin har passerat. Man kan också pröva att trycka försiktigt med fingrarna vid anus fram mot pungen och ut mot undersidan av penis. Det kan pressa ut de sista dropparna. Prata dock alltid med din läkare för att hitta orsaken bakom problemet.
Urinens funktion
Kroppen består till 60% av vatten. För att kompensera dagens alla vätskeförluster i form av svett, utandning och urin är det viktigt att man dricker mycket.
Hur mycket man behöver dricka beror på hur stor man är och vilka aktiviteter man utför. En vuxen ska dricka ungefär 2 l vätska om dagen (beroende på nivån av den fysiska aktiviteten). Anledningen till att man kissar är bl a att göra sig av med vätska som kroppen inte behöver. Urinen är också en viktig del av kroppens egna reningssystem.
Från vatten till urin
När man sväljer en klunk vatten, hamnar den i magen. Här sker den första nedbrytningen av det man äter och dricker. Maginnehållet (inkl vattnet) transporteras vidare till tarmarna. Där hämtar blodet vattnet och transporterar det via blodkärlen till njurarna. Njurarna i sin tur absorberar vätskan och ser till så att nödvändiga ämnen stannar i kroppen och att slaggprodukter utsöndras med urinen. På så sätt upprätthålls den kemiska balansen i kroppen. Hos en normal vuxen person filtreras ca 180 liter vätska genom njurarna varje dygn. Urin transporteras sedan via urinledarna till urinblåsan.
Vanligtvis producerar kroppen 1-2 liter urin under ett dygn. Mer än 75% produceras under dagen om allting fungerar som det ska. När urinblåsan är full blir man automatiskt kissnödig.
Orsaker till stora urinmängder
- Diabetes kan orsakas av övervikt men det kan även vara ärftligt. Den höga sockerkoncentrationen i blodet absorberar vattnet, vilket leder till stora urinmängder. Vid misstanke om diabetes bör du snarast ta kontakt med din läkare.
- Urindrivande läkemedel (Diuretika). Många sjukdomar orsakar en obalans mellan den vätska som ska lämna och den som ska stanna kvar i kroppen. Detta leder till att olika delar av kroppen håller kvar vätska vilket kan ge olika symptom och i vissa fall ordineras urindrivande läkemedel (Diuretika). Det är en grupp mediciner som gör så att njurarna utsöndrar salt och vatten. Bäst är om man kan ta denna medicin på förmiddagen för att undvika nattkissande.
Om ditt PSA ligger stabilt lågt beror det inte på att din prostatacancer återkommit.
I samband med strålbehandlingen får också urinblåsan delar av stråldosen. Detta leder till en kronisk inflammation som leder till att blåsan blir mindre och mer ömtålig. Kärlskador kan ge upphov till blödningar. Andra orsaker till dina besvär kan vara urinvägsinfektion.
För att utreda detta behöver du uppsöka en urolog för en cystoskopi undersökning inte minst för att utesluta andra orsaker. Ofta finns ingen riktigt bra behandling av en strålskadad urinblåsa men försök görs med läkemedel mot överaktiv blåsa eller blåssköljningar. Vid blödningar används ofta operation för att ta bort de värsta områdena alternativt laserbehandling.
I många regioner går det att beställa tid direkt hos en specialiserad läkare utan att ha en remiss. En del mottagningar vill då att du ska skriva en så kallad egenanmälan. Det kan också kallas egen vårdbegäran. Ta kontakt med den mottagning som du vill komma till för att få veta om du ska skicka in en egenanmälan.
En sådan innebär att du skriver till mottagningen och berättar om hur du mår och varför du söker vård.
Personen som tittar på din egenanmälan gör sedan en bedömning och du får du en kallelse till mottagningen om hen tycker att du behöver det.
En egenanmälan för vård i ett annan region kan du bara skriva om det inte finns krav på remiss vare sig där du vill få vård eller i din egen region.
Du kan göra din egen vårdremiss på två olika lätta sätt, antingen genom e-tjänsterna eller genom att skicka in pappersblankett.
Via e-tjänsterna
OBS! Alla regioner erbjuder inte den här här tjänsten ännu.
1. Logga in på 1177.se.
2. Hitta den mottagningen som du vill söka vård hos, i ärendet ”Egen vårdbegäran”.
3. Där har du ett formulär som måste fyllas i och klicka sedan på ”skicka”. Aktuell mottagning får ditt ärende på en gång.
Via pappersblanketter
Du kan få pappersblanketter på följande tre sätt:
1. Skriv ut en pappersblankett som gäller den sökande mottagningen. Här finns ett exempel från region Västernorrland.
2. Ring en specialistvårdinrättning för att få en blankett hemskickad.
3. Hämta själv en blankett på din vårdinrättning.
Källa: 1177
På webbsidan www.vantetider.se kan man se väntetiderna i de olika regionerna.
Enligt vårdgarantin skall man opereras inom 90 dagar.
För operation av godartad prostataförstoring hade andelen som fått operation i tid minskat från 67 % december 2019 till 52 % i november 2020. Över 2000 i landet väntade på operation och andelen opererade i tid varierade mellan 23 och 100 % bland regionerna.
Om din region inte klarar av att erbjuda vård inom vårdgarantins tidsgräns ska vårdgivaren aktivt erbjuda vård hos annan vårdgivare och utan att det medför någon merkostnad för patienten.
Normalt producerar kroppen dubbelt så mycket urin på dagen än på natten men stigande ålder blir skillnaden inte lika stor. Vanligaste orsakerna till nattkissande är onormalt stor volym som bildas på natten eller liten blåsa eller en kombination av ovanstående.
Här är några goda råd
- Kartlägg dina vanor, fyll i en vätskedagbok_miktionslista
- Undvik att äta eller dricka mycket timmarna innan du ska lägga dig
- Försök dricka mindre te, kaffe och alkohol
- Minska inte ditt totala vätskeintag
- Fundera om det finns andra orsaker som gör att du vaknar på natten, t ex stress
- Undvik rökning, tv-tittande och liknande när du är uppe och kissar på natten
- Kissa en sista gång precis innan du går och lägger dig
- Notera hur trött du känner dig på dagarna. Det är en indikation på vikten av att lösa problemet
- Om du trots livsstilsändringar inte blir bättre sök hjälp hos läkare som kan ge mediciner som minskar urinutsöndringen nattetid.
Läs mer här – www.nattkissare.nu
Tycho Brahe var en dansk astronom född 14 december 1546 på Knutstorps borg i Skåne, då en del av Danmark. Brahe revolutionerade den astronomiska vetenskapen genom att införa noggranna mätningar av stjärnors, planeters och kometers banor.
Tycho Brahe insjuknade efter en bankett hos en vän i Prag. Enligt en kollega ville han inte lämna bordet innan värden för att tömma sin blåsa, då detta skulle vara ett etikettsbrott på den tiden. Efter middagen fick han svåra smärtor när han inte kunde tömma blåsan. Drygt en vecka senare var han död. Brahe lär ha lidit av prostataförstoring som väl var grundorsaken till hans problem. Ofta kommer patienter in till akuten tidigt på söndagsmorgonen efter en våt kväll. Den normala känslan av att behöva tömma blåsan dämpas av alkoholen och när blåsan blir överfull orkar inte blåsmuskeln dra ihop sig som normalt.
Sprack Tychos urinblåsa? På den tiden kunde man ju inte tömma blåsan med en kateter som idag. Sannolikt inte eftersom de flesta rapporter om sprucken urinblåsa drabbat personer med full blåsa som fått ett slag mot magen. När blåsan blir sprängfull, ofta 2-3 liter, slutar njurarna att producera urin pga det höga trycket som uppstår i urinvägarna. Därefter uppträder urinförgiftning och ofta urinvägsinfektion som blir dödsorsaken om inget görs. Urinblåseväggen är mycket elastisk och kan utvidga sig mycket utan att spricka men ont gör det!
Referens
Albino et al. Spontaneous rupture of urinary bladder: a case report and review. Arch Ital Urol Androl. 2012 Dec;84(4):224-6. PMID: 23427749.
Jag har använt en prostatamedicinen Finasterid i många år. Nyligen fick jag besvär med klåda och utslag. Detta efter att jag fått medicinen i en ny förpackning och med annan färg på tabletterna. Efter kontakt med min läkare fick jag samma preparat som tidigare och då försvann besvären. Är det inte samma läkemedel i de olika preparaten?
Det är en viktig fråga du tar upp som det råder oklarheter om även bland läkare.
Man skiljer på originalläkemedel och generika. När patentet gått ut, i Sverige 20 år som standard, kan ett annat läkemedelsbolag tillverka och sälja läkemedlet. Det kallas då generika och är vanligen mycket billigare eftersom man inte har några kostnader för att ha forskat fram det. Därför rekommenderas oftast det billigaste av myndigheterna.
Läkemedelsverket godkänner preparatet om det är medicinskt likvärdigt d.v.s att de innehåller samma aktiva substans och i samma mängd. Däremot kan generika se annorlunda ut än originalläkemedlet samt att generika kan innehålla andra tillsatser t.ex. färgämnen och bindemedel. Detta kan leda till allergiska besvär dyker upp och i en del fall allvarliga sådana som i rapporten nedan.
Viktigt alltså att man som du gjorde kontaktar din läkare om nya besvär dyker upp.
Referens
Gallelli et al. Recognizing Severe Adverse Drug Reactions: Two Case Reports After Switching Therapies to the Same Generic Company. Curr Drug Saf. 2016;11(1):104-8.
När jag kissar kommer urinen ibland ut i två strålar. Vad beror det på?
Det här är relativt vanligt hos äldre män. Det kan finnas flera orsaker till detta. En är att urinröret är till en del blockerat. Längs röret finns körtlar som avsöndrar en vätska som ”smörjer” röret för att minska friktionen. Om den här vätskan ansamlas kan det bli till ett tillfälligt hinder. De kan också var rester av en utlösning som kvarstannat. Båda orsakerna är vanligare om man har en prostataförstoring som ger ett sämre urinflöde.
Om tillståndet inte går över bör man söka läkare. Orsaken då kan vara en ärrbildning i röret eller trång förhud, tillstånd som urologen kan bota.
Jag har redan från 25 års åldern haft problem med täta vattenkastningar som de senaste åren ökat rejält. Dock är det väldigt stora skillnader i hur detta uppträder. Normalt sett går jag på toaletten 1-2 gånger per natt men inland kan det vara upp till 4 ggr. Under dagtid kissar jag normalt 4-5 gånger men vissa dagar upp till 10 gånger. De dagar jag får gå väldigt ofta så känns det som jag ska kissa på mig och då är det bråttom till en toalett. Trots att jag får gå väldigt ofta ibland så kissar jag rejäla mängder varje gång.
Jag har sökt för detta problem på vårdcentralen och bl.a. gjort uppföljningar hur ofta jag kissar och hur lång tid det tar med första decilitern men de hittar inget fel och det känns inte som de tar det på allvar. Jag har heller aldrig svårt att få igång strålen eller att det gör ont. Det här skapar tidvis stora problem och jag försöker undvika vissa situationer för att inte hamna i problem. Jag behöver få till en förändring för att få en bättre levnadsstandard och undrar om ni kan hjälpa mig med detta problem.
Svar
Du lider av lagrings symptom d.v.s det är svårt för urinblåsan att lagra urinen. Vanligen uppträder det här hos äldre men ibland kan även yngre som du drabbas. Det finns ett antal sjukdomar som kan ge de här besvären.
I ditt fall är en vätskedagbok av värde för att närmare kartlägga detta. Till exempel är det viktigt att veta hur mycket urin dina njurar producerar. Om du inte fyllt i en sådan finns den att hämta ner från vår hemsida.
Jag tror att du kan få lindring med rätt behandling t.ex läkemedel mot överaktiv blåsa men det kräver en genomgång med en kunnig läkare, helst en urolog. Du kan skriva en egen vårdbegäran om inte vårdcentralen fixar det. Mer om det här och alla uppgifter som du behöver finns beskrivet på vår hemsida
Har sedan många år flytningar från penis som är mycket illaluktande.
Efter tre tabl. Ciprofloxazin helt borta men kommer tillbaka kort efter jag slutar med Cipro.
Har förstorad prostata.Tar även finasterid sedan många år. Är 87.
Finns bot???
Svar
Låter som du har en kronisk urinrörskatarr. Du bör genomgå en prostataundersökning hos läkare.
Problemet är svårbehandlat men jag brukar ge en längre antibiotikakur. Hoppas du får hjälp.
Efter några års Finasteride blev jag i hyvlad (TUR-P). Hade sveda i c:a 2 månader men det gick sen över. Tyckte att strålen var OK och hade egentligen inga problem. Nu sen en vecka är det nästan som om jag är tillbaka till som det var innan. En stråle som oftast är svag. Är svårt att bli klar. Och dropp i kalsongen emellanåt.
Kan det vara så att prostatan återigen har blivit så förstorad på så kort tid att det täpper till igen?
Svar
Besvär efter operation kan ha flera orsaker. I ditt fall är sannolikt orsaken en ärrbildning i urinröret. Vid en cystoskopiundersökning som görs i lokalbedövning genom att man tittar in genom urinröret kan ärrbildningen lokaliseras. Denna typ av problem går ofta ganska lätt att behandla men det hela förutsätter att du kontaktar sjukhuset där du opererades.
Prostatan växer långsamt och att den skulle gjort den på en kort tid är osannolikt.
Således skall du kontakta urologen igen!
Vanliga frågor beträffande potens
Nedan finner du svar på vanliga frågor som berör potensproblem.
Mensen kan upphöra hos kvinnor som tränar för hårt. Men kan män få svårt att få stånd av för mycket cyklande?
Ja, det finns en risk för att män kan få svårt att få stånd, till följd av cykling. Men det är inte vanligt att det går så långt. Vanlig cykling i vardagen ökar inte risken för att få svårt att få stånd. Däremot är det vanligt att få övergående besvär av domningar i grenen, underlivet och på insidan av låren efter långvarig cykling.
Det förekommer även mer bestående besvär i form av att inte kunna få stånd efter hård cykelträning. Det anses att orsaken skulle kunna vara de extremt smala sadlar som förekommer på tävlingscyklar.
Långvarig nötning av bäckenbotten mot en sådan sadel antas eventuellt kunna orsaka skador på blodförsörjningen till penis. Det kan leda till försämrad, eller upphävd funktion i penis svällkroppar. Det är när dessa svällkroppar fylls med blod som mannen får stånd.
Det finns sadlar med mjuk gel som minskar tryck och friktion. Det minskar risken för problem i underlivet vid regelbunden cykling. Det finns även sadlar med hål upptill som minskar friktionen. Försök att hitta en sadel som passar för just dig.
Fråga
På internet finns annonser om Viagra. Är det säkert att handla på nätet?
Svar
Handeln med den här typen av läkemedel på internet är inte seriös. Det finns flera risker med att köpa läkemedel på nätet. Ibland är läkemedlen förfalskade eller helt utan verkan. De kan också vara skadliga för hälsan. Du riskerar också att få betala mer för ett läkemedel än du skulle få göra i Sverige. En annan risk är att du blir lurad att betala och inte får något läkemedel.
Cirka en fjärdedel av jordens manliga befolkning är omskuren det vill säga saknar förhud. Orsaken är vanligen av religiös natur men inte minst i USA finns också marknadsmässiga skäl. Operationen var en bra inkomstkälla speciellt för yngre kirurger eftersom ingreppet teknisk är ganska enkelt. Oftast sker operationen i småbarnsåldern. Förespråkare för operationen hävdar att det finns hälsovinster med tidig operation. Studier i Afrika har påvisat minskad smittorisk för AIDS men i övrigt finns inga säkra hälsovinster med operationen. Vissa sjukdomar framför allt inflammation kan drabba förhuden och då görs ingreppet även på vuxna.
Förhuden är den känsligaste delen av penis och i en belgisk studie utfrågades ett tusental män som inte var opererade och drygt trehundra som opererats om sitt sexliv. Överlag hade de opererade sämre resultat med mindre känslighet och mer obehag från organet. Förhuden är förankrad till penisskaftet med ett hudband som heter frenulum på läkarspråk. Den hjälper till att hålla förhuden på plats och därmed skydda penis från yttre skador. Ibland är frenulum för kort och ger då besvär i samband med erektion. Vid en operation kan den då förlängas.
Sammanfattningsvis har vi oftast haft nytta av förhuden som skydd framför allt när vi gick på alla fyra. I dagens läge inte minst för ökade lustkänslor.
Referens
Bronselaer GA, Schober JM, Meyer-Bahlburg HF, T'Sjoen G, Vlietinck R, Hoebeke PB. Male circumcision decreases penile sensitivity as measured in a large cohort. BJU Int. 2013;111(5):820-827
Manligt könshormon, testosteron behövs för normal manlig utveckling. Om pojkar kastreras tillväxer inte prostatan och de riskerar därmed inte att få prostataproblem, varken godartade eller cancer. Exempel på detta är de vakter som omgav kinesiska kejsarens harem.
Normalvärdet hos en man 50+ är 6,7 - 26 nmol/L.
I en koreansk studie fann man förvånande låga nivåer hos män med godartad prostataförstoring och därav orsakade problem. När det gäller prostatacancer verkar det som det är viktigare att halten ligger i det normala området. Patienter med låga och höga värden hade sämre prognos.
Risken med att ge testosteronmedicin hos de med låga värden har diskuterats men i en svensk studie såg man inte något sådant samband med ökad risk för cancer.
Således verkar det som testosteronvärden inom normalgränserna är bäst för prostatan.
Referenser
Shim JS, Kim JH, Yoon YS, Choi H, Park JY, Bae JH. Serum Testosterone Levels Are Negatively Correlated with International Prostate Symptom Score and Transitional Prostate Volume. Low Urin Tract Symptoms. 2018 May;10(2):143-147.
Izumi K, Shigehara K, Nohara T, Narimoto K, Kadono Y, Mizokami A. Both High and Low Serum Total Testosterone Levels Indicate Poor Prognosis in Patients with Prostate Cancer. Anticancer Res. 2017 Oct;37(10):5559-5564
Loeb S, Folkvaljon Y, Damber JE, Alukal J, Lambe M, Stattin P. Testosterone Replacement Therapy and Risk of Favorable and Aggressive Prostate Cancer. J Clin Oncol. 2017 May 1;35(13):1430-1436.
Det kan ibland bero på att utlösningen hamnar i urinblåsan istället för att komma ut genom urinröret. Det brukar på medicinskt språk kallas för retrograd ejakulation. Det kan förekomma vid till exempel diabetes eller någon annan sjukdom som kan påverka blodkärl och nerver.
Det finns både medicinsk och kirurgisk hjälp inom sjukvården för att komma till rätta med problemet.
Ta kontakt med en vårdcentral eller en urologmottagning för att få mer hjälp.
Referens
1177.se Lennie Lindberg, specialistsjuksköterska och auktoriserad klinisk sexolog
Vanliga frågor som berör canceroro
Här finner du svar på vanliga frågor som berör canceroro.
Dödligheten i prostatacancer har minskat sedan början av 2000-talet men är fortfarande den cancersjukdom som flest män avlider av, 2 313 män år 2018. Medellivslängden för män med prostatacancer är 82 år att jämföra med den ”normala” mannen vars livslängd är 81 år.
Vad beror det på att prostatacancerpatienten lever längre?
Prostatacancer drabbar äldre män, alltså är de som dör i medelåldern borträknade. Vidare är många former av prostatacancer ”ofarliga” dvs det sprider sig inte utanför prostata under många år. De som pojkar som föds idag beräknas leva i hundra år och då skulle prostatacncer vara ett mycket större problem. Å andra sidan finns det nog bot för sjukdomen långt innan det blir aktuellt.
Här är de två viktigaste kostråden, som anses minska risken att drabbas av många cancerformer:
Mindre rött kött
Ät så lite som möjligt av processat kött: charkprodukter som korv, bacon, skinka. Minska också på mängden rött kött så att du äter högst 300 gram i veckan. Med rött kött menas kött från nöt, lamm, vilt, gris, get.
Mindre socker och tomma kalorier
Undvik det vi brukar kalla skräpmat: Godis, chips, läsk, sötsaker samt industriprocessad mat som innehåller mycket tillsatt socker, stärkelse och andra tillsatser. Det finns ingen direkt koppling mellan sockerkonsumtion och cancer. Men det finns en koppling mellan högt sockerintag – speciellt i form av läsk – och övervikt, vilket i sin tur ökar risken för flera olika cancerformer.
Om du har ont i nedre delen av ryggen, magen och underlivet kan det vara inflammation i prostatakörteln som kallas prostatit. Det kan också göra ont när du kissar.
Om det kommer plötsligt kan det vara akut prostatit.
Kronisk prostatit innebär att besvären kommer och går under en längre tid. Kronisk prostatit kallas också för kronisk bäckenbottensmärta. Det är ett bättre namn eftersom det kan vara musklerna i bäckenbotten som är påverkade och prostatan kan var helt normal.
I en svensk studie intervjuades män med återkommande besvär. De framkom då att besvären startade ofta efter att man utsatts för kyla genom t.ex. att sitta i en kall bil. Det räckte oftast med endast en kortare tid med nedkylning. Besvären lindrades av uppvärmning av underlivet.
Läs mer om hur man kan behandla detta under rubriken Vattenkastningbesvär – Prostatit.
Referens
Hedelin H, Jonsson K. Chronic abacterial prostatitis and cold exposure: an explorative study. Scand J Urol Nephrol. 2007;41(5):430-5.
Det finns i dag ett stort antal undersökningar som visar att de som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, främst hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Det skulle kunna bero på att frukt och grönsaker innehåller antioxidativa ämnen. Antioxidativa ämnen skyddar cellerna i kroppen mot skadliga så kallade fria radikaler.
Däremot visar flera stora undersökningar att risken för sjukdomar inte minskar när man äter kosttillskott. Man får alltså inte samma effekt när man tar höga doser av kosttillskott med vitaminer och mineraler som innehåller antioxidativa ämnen som när man äter mycket frukt och grönt. Därför kan man inte kompensera en dålig kost med kosttillskott.
Läs mer på www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott/vem-behover-extra-vitaminer
Den vanligaste orsaken till att en man i Sverige får diagnosen prostatacancer är inte symtom, utan utredning av förhöjda värden av blodprovet PSA, prostataspecifikt antigen. Detta följt av vävnadsprover.
PSA-prov kan inte skilja mellan aggressiv (behandlingskrävande) och ofarlig cancer och ger ofta falsklarm. Det leder till att män som inte har cancer, eller som har en cancerform som inte behöver behandlas genomgår onödig uppföljning och vård som kan ge allvarliga biverkningar. Dessutom missar PSA en del män med behandlingskrävande cancer och resultat från PSA är ofta svårt att tolka för läkaren.
Ett flertal blod och urintest har därför forskats fram med målsättning att bättre hitta behandlingskrävande cancer. Flera baseras på PSA provet bl.a Stockholm3-testet. Det är ett blodtest som kombinerar fem proteinmarkörer, över 100 genetiska markörer och kliniska data som ålder och resultatet av en läkarundersökning av prostatan. Studier har visat att med Stockholm3-testet kunde man undvika vävnadsprover hos cirka en tredjedel. Nackdelen var att man missade 6% av behandlingskrävande cancer.
Magnetkamera (MRT) undersökning av prostata har förbättrats rejält under senare år och det har kommit förslag på att man istället för att börja med blodprov skall göra en magnetkamera undersökning. Hur man bäst skall kombinera de olika undersökningarna är fortfarande oklart men förhoppningsvis har vi en del svar på detta snart. I Göteborg utvärderas bl.a. MRT som kompletterande test för män med PSA-värde över en viss nivå. De första diagnostiska resultaten förväntas under 2021. I Stockholm pågår en studie av värdet av att kombinera MRT och Stockholm3-testet för män som erbjuds prostatacancertestning och har PSA-värde över en viss nivå. Även från denna studie förväntas resultat under 2021.
I det senaste Nationellt vårdprogram för Prostatacancer (2020) skriver man: Symtomfria män som önskar en prostatakontroll bör erbjudas Socialstyrelsens broschyr om för och nackdelar med PSA-testning. Män med mer än 15 års förväntad kvarvarande livstid som efter information enligt ovan önskar testning för prostatacancer bör erbjudas regelbundna PSA-prov, med eller utan prostatapalpation. De som har mindre än 15 års förväntad kvarvarande bör avrådas från PSA-testning (den genomsnittliga kvarvarande livstiden för svenska 75-åriga män är 12 år).
Inte heller utomlands har de nya laboratorieproverna blivit rekommenderad i rutin.
Stockholm3-testet görs idag av privata vårdgivare och då får man betala själv för det -3300 kr.
Referenser
Moller et al. The stockholm3 blood-test predicts clinically-significant cancer on biopsy: Independent validation in a multi-center community cohort. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2019;22:137–142.
Medellivslängden för män i Sverige är drygt 81 år. För kvinnor är den nästan 85 år, alltså drygt tre år högre. Varför det är så vet man inte men förklaringar som ibland ges är att män dricker mer alkohol än kvinnor, undviker läkarbesök i större utsträckning än kvinnor och ofta har ett hårt, fysiskt eller farligt arbete.
Nu har det kommit en vetenskaplig artikel som ger en delvis annan förklaring. Man har studerat livslängden hos däggdjur och jämfört med människan. Däggdjurshonor lever i genomsnitt nästan 20 % längre än hanar. Motsvarande mått för människan är 8%. Således finns det mer grundläggande biologiska orsaker till mäns kortare livslängd än att vi super och lever om mer än kvinnor.
Referens
Lemaître JF, Ronget V, Tidière M, et al. Sex differences in adult lifespan and aging rates of mortality across wild mammals. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020;117(15):8546-8553.
PSA-värdet i blodet blir högre med ökad ålder och vid prostatasjukdomar, till exempel inflammation, godartad förstoring och prostatacancer. De flesta män som har ett förhöjt PSA-värde har inte prostatacancer.
PSA-test kan användas vid hälsokontroller för att hitta tidig prostatacancer. Det finns både för- och nackdelar med detta.
Övre gränsen för normalvärden ( mäts i µg/l ) i olika åldrar år; < 70 år: 3, 70–80 år: 5 och > 80 år: 7.
PSA värdet ökar alltså normalt med högre ålder. Ett problem vid bedömning är att det kan vara en tillfällig ökning av PSA. Detta visades elegant i en amerikansk studie på nästan 1000 män som ingick i ett kontrollprogram för polyper i tjocktarmen. Medianåldern var 62 år och blodprov togs årligen i fyra år. Blodproven sparades och efterundersöktes gällande PSA värdena. Män som hade för höjt PSA med > 2,5 eller >4 kontrollerades vad det gäller efterföljande provtagningar. I drygt 40 % normaliserade PSA värdet vid en uppföljning ett år senare. Författarens slutsats var att ett enstaka förhöjt PSA värde bör leda till ett nytt prov efter en tid.
För att bedöma PSA är det bäst att ha en serie värden för att på så sätt se om det rör sig om en naturlig ökning eller en tillfällig sådan. Övriga män måste förstår utredas av en urolog.
Eastham et al. Variation of serum prostate-specific antigen levels: an evaluation of year-to-year fluctuations. JAMA. 2003 May 28;289(20):2695-700
Swedpee AB är mån om att respektera och skydda din integritet. Läs mer om vår integritetspolicy ››
Motion, mat och dryckesvanor
Motion och vad vi äter och dricker kan i stor grad påverka vår hälsa. Detta gäller både i förebyggande syfte, men även om man drabbats av t ex cancer.
Hitta toalett
Här är en webbsida där du hittar närmaste offentliga toalett i 15 svenska kommuner!
Orolig för cancer?
Sidan Canceroro innehåller generell fakta rörande cancer som drabbar män.