Hjälper vitamin D mot vattenkastningsbesvär?

Att D vitamin är viktigt för skelettet är välkänt men om det påverkar urinblåsan och prostata är mindre känt. Nu har det kommit en analys av om det påverkar urinblåsan och prostata också.

Försäljningen av vitamintillskott har ökat kraftigt senaste tiden inte minst pga tron att det ska skydda mot Covid-19, speciellt gäller det D vitamin. 
Vi får i oss vitaminet på två sätt:

  • via maten och främst från fet fisk och berikning av livsmedel som mejerivaror. 
  • dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen.

D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott. Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper tar kosttillskott med D-vitamin. Det gäller alla barn under 2 år och alla vuxna över 75 år. Det gäller också alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat och alla som inte exponeras för solljus på sommaren.

Att D vitamin är viktigt för skelettet är välkänt men om det påverkar urinblåsan och prostata är mindre känt. Nu har det kommit en analys av sambandet mellan D vitaminhalten i kroppen och vattenkastningsbesvär. Det är en sammanställning av 23 vetenskapliga studier som inkluderat nästan 90.000 personer. Man fann att låg D vitamin halt i kroppen ökade risken för problem med vattenkastningen och att tillskott verkande lovande för att minska risken för besvären. I en ingående svensk  studie såg man att brist var kopplat till godartad prostataförstoring och att tillskott minskade prostatabesvär. 
Hur mycket av vitaminet behövs? Livsmedelsverket rekommenderar tillskott på 10-20 mikrogram per dag och påpekar att det finns risker med att äta väldigt stora doser. Som vanligt är måttfullhet en bra regel. 

Referenser
Yuan, Penghui, Wang, Tao, Li, Hao, Lan, Ruzhu, Li, Mingchao, Liu, Jihong. Systematic Review and Meta-Analysis of the Association between Vitamin D Status and Lower Urinary Tract Symptoms. J. urol.. 2021;205(6):1584-1594. 

Haghsheno MA, Mellstr€om D, Behre CJ et al: Low 25-OH vitamin D is associated with benign prostatic hyperplasia. J Urol 2013; 190: 608.