Är granatäpple bra för prostatan?

I annonser kan man se att granatäpple skyddar mot prostatacancer. Det ingår bland annat i hälsokostpreparat. Hittills har det saknats bevis för någon egentlig nytta av detta men nu kommer äntligen resultat från en riktig studie som utvärderade ett liknande preparat hos patienter som har prostatacancer som enbart kontrolleras.

I en engelsk studie som utvärderade tillskott av granatäppelextrakt hos patienter som har prostatacancer som enbart kontrolleras. Det senare kallas aktiv monitorering och nästan 90 % av patienter med låg risk prostatacancer följs på detta sätt.

 

I studien lottades patienterna mellan hälsokostpreparatet och sockerpiller. Planen var att efter ett år undersöka PSA och ett antal andra faktorer i blodet som har koppling till cancertillväxt. Tyvärr såg man ingen effekt av granatäppelextraktet.

 

Vi vet sedan tidigare att det är besvärligt och tar lång tid att bedöma effekten av kost och tillskott på sjukdomsutveckling. Länge ansågs vitamin E och selen som möjliga kandidater för att förhindra prostatacancer. Man hade då frågat personer om de åt tillskott och såg då en riskminskning. Först i och med den amerikanska SELECT studien med mer än 35.000 patienter som lottades mellan aktiv behandling och sockerpiller fick man facit. Vitamin E ökade risken och selen hade ingen effekt.

 

Slutsatsen är att hittills har inte hälsokosttillskott som granatäppelextrakt något bevisat värde och med tanke på vad som hände med vitamin E kan man inte heller utesluta att det ökar risken.


Referenser

Adhami VM, Siddiqui IA, Syed DN, Lall RK, Mukhtar H. Oral infusion of pomegranate fruit extract inhibits prostate carcinogenesis in the TRAMP model. Carcinogenesis. 2012;33(3):644‐651.

Jarrard  et al. A phase II randomized placebo-controlled trial of pomegranate fruit extract in men with localized prostate cancer undergoing active surveillance. Prostate. 2021 Jan;81(1):41-49. 

Klein EA et al. Vitamin E and the risk of prostate cancer: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2011 Oct 12;306(14):1549-56.