Nytt läkemedel för överaktiv blåsa godkänt i USA

Det var länge sedan något nytt läkemedel mot överaktiv blåsa såg dagens ljus men nu verkar ett på gång!

En överaktiv blåsa innebär att du blir kissnödig väldigt ofta, och att känslan kan komma plötsligt och vara svår att kontrollera. Du kan behöva gå och kissa många gånger både dag och natt, och ibland kan du ha svårt att hålla tätt.

 

Bland människor över 40 år lider 17 % av en överaktiv blåsa, och problemet är lika vanligt hos både män och kvinnor. Besvären blir allt vanligare efterhand som vi blir äldre, men det ska ändå inte betraktas som en naturlig del av åldrandet.

 

Det finns behandling med läkemedel som kan göra att du inte känner dig kissnödig lika ofta. De verkar genom att blockera nervstimuleringen av blåsan. Det preparat som vanligen används i första hand är Tolterodin (Detrusitol SR). Om inte det hjälper finns Mirabegron (Betmiga) men det subventioneras endast till patienter som prövat men inte tolererat annan behandling. Problemet är att dessa läkemedel inte alltid hjälper. I en undersökning sade 72 procent av deltagarna att de slutat ta sina läkemedel efter bara sex månader.

 

Under många år har det inte kommit något nytt läkemedel förrän nu. Det är ett japansk läkemedelsbolag som tagit fram preparatet Vibegron som i studier visats effektivt hos mer än hälften av patienterna. Det godkändes av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i slutet av förra året och förhoppningsvis kommer det snart till Europa.

 

Referens
Efficacy of vibegron, a novel β3-adrenoreceptor agonist, on severe urgency urinary incontinence related to overactive bladder: post hoc analysis of a randomized, placebo-controlled, double-blind, comparative phase 3 study. BJU Int. 2020 May;125(5):709-717.