Kaffe – är det urindrivande?

Om man har problem med att tömma blåsan ofta får man ofta rådet att dricka mindre kaffe. Beror det på att man får i sig mycket vätska eller har kaffet i sig en urindrivande effekt?

I en nyligen gjord engelsk rapport har man analyserat detta ...

 

I en nyligen gjord engelsk rapport har man analyserat detta genom att analysera ett antal vetenskapliga studier i ämnet. Man jämförde personer som drack lika mängder vatten, koffeinfritt kaffe eller vanligt kaffe och kunde då inte se några skillnader i urinmängder mellan grupperna. I en amerikansk studie jämfördes vanligt kaffe med extra starkt och då kunde man konstatera större urinmängder hos de som drack det starka. Deras slutsats var att om man drack fyra eller fler koppar per dag kunde man drabbas av denna effekt. Orsakerna till koffeins effekter är inte kända.
I den engelska rapporten analyserades också andra drycker. Större urinmängder såg av vin och sprit medan mjölk och apelsinjuice minskade urinproduktionen.
Slutsatsen är att vi kan fortsätta dricka kaffe i måttliga mängder. Det har ju också ett antal positiva effekter på vår hälsa som man kan läsa om i en nyutkommen svensk bok av professor Bertil Fredholm - Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck

Referens
Alwis et al. Impact of food and drinks on urine production: A systematic review. Int J Clin Pract. 2020 Sep;74(9):e13539.